Vattenutmaningen

Nu måste vi prata allvar. Alla vet att våra växter behöver vatten för att överleva, och vi (och djuren) behöver växterna för att överleva. Vi är i symbios. Fram till sommaren 2018, trodde nog många att det fanns oändligt med grundvatten här i Sverige, men insåg plötsligt att så inte var fallet. Symbioskejdan var bruten. Rekordlåga skördar, djur dog och många fina trädgårdar och gräsmattor tynade sakta bort…

Redan nu har flera kommuner i Sverige infört bevattningsförbud och det lär bli mer sånt om värmen håller i sig. Bara för att det regnat för någon dag sedan så är läget inte lugnt. Jag uppmanar därför alla att göra sitt yttersta med att ta ett varv i sin trädgård och se vad ni kan göra för att rädda er trädgård ifall det blir samma värmebölja i år igen. Det finns såklart massa smarta saker man kan göra för att spara in på vattenförbrukningen i sin trädgård. För så här är det, för varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter (!) dricksvatten. Så istället för att slösa på detta värdefulla vatten, behöver vi alla hitta andra sätt för att behålla fukten i jorden, så att våra trädgårdar kan frodas hela sommaren lång.  

Några konkreta tips:

  • Samla och vattna med regnvatten genom att placera vattentunnor vid stuprören, bygg en damm eller gräv ner en regnvattentank. Har man möjlighet, dra upp och vattna med sjövatten. Tänkvärt: Ett stort tak, på 200 kvadratmeter kan ge med bara 5 mm nederbörd hela 1000 liter vatten i vattentunnorna! 

  • Använd gråvattnet till bevattning av tex prydnadsväxter om du använder miljömärkt diskmedel, tvålar och schampo. Använd det dock inte i grönsakslandet.

  • Vattna mycket - men sällan - då når vattnet längre ner i marken och växten kan utveckla ett kraftigare och djupare rotsystem. Så skäm inte bort dina växter i onödan. Låt dem få leva tufft redan från start så blir de starkare.

  • Vattna på morgonen och kvällen för att undvika att solen dunstar bort vattendropparna. 

  • Låt växterna torka ut mellan vattningarna så att rötterna söker sig nedåt.

  • Punktvattna men vattenkanna eller använd droppbevattning (med timer) för att säkerställa att vattnet når växternas rötter och inte dunstar bort på vägen. Tänkvärt: En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter och nästan 1/3 av vattnet försvinner i avdunstning eller hamnar inte där det ska... 

  • Bibehåll fukten i jorden genom att marktäcka jorden, antingen med marktäckande växter eller annat organiskt material som täckbark, flis, bark, halm eller gräsklipp.

  • Buskar och träd har som regel djupa rötter och behöver inte vattnas lika ofta som perenner som har mer ytliga rötter. Men blir det extremtorrt behöver man såklart stödvattna även dem.

  • Ha för vana att köpa torktåliga växter (såvida du inte har en väldigt blöt trädgård). Torktåliga växter klarar varma perioder och behöver inte vattnas lika ofta. 

  • Plantera dock inte nya växter under årets varmaste veckor, det kräver bara mycket mer bevattning vid etableringen. Vår eller höst är bättre.

  • Etablerade gräsmattor klarar ofta torka utan problem. Den kan se gul och vissen ut efter en längre tids torka, men börjar grönska igen när det regnat. Men detta beror såklart också på vad som finns under gräsmattan... 

  • Ska du anlägga ny gräsmatta, välj en torktålig gräsfröblandning som inte kräver någon vattning och på köpet slipper man klippa så ofta. 

  • Placera inte din köksträdgård mitt i gassande sol. Halvskugga funkar utmärkt och vattningsbehovet minskas drastiskt. 

  • Blir det tokvarmt, täck dina rabatter med fiberduk så avdunstar inte vattnet lika fort. 

  • Vind och solen ger mycket avdunstning. Skapa skugga och lä i trädgården med hjälp av träd och buskar eller fiberduk.

  • Köpejord i säck kräver mer bevattning då den innehåller mycket torv. Viktigt att blanda in mycket organiskt material så som lövkompost för att behålla fukten bättre. 

  • Blir det bevattningsförbud så behöver man prioritera vilka växter som ska få en skvätt vatten. Det är inte kul det kan jag lova. Jag var där 2018. Många växter dog, men det flesta överlevde!

En del av textinnehållet är framtagen i samarbete med Roslagsvatten.

Vattna med vattenkanna för att säkerställa att allt vatten hamnar där de behövs och inte dunstar bort…

Vattna med vattenkanna för att säkerställa att allt vatten hamnar där de behövs och inte dunstar bort…