Miljövänliga trädgårdstips

Vi behöver alla ta till vara på jordens naturliga resurser på ett hållbart sätt. Den mängd energi som krävs för att producera material, odla växter, all transport samt hur mycket och vilken typ av underhåll trädgården kräver har stor betydelse för hållbarheten. Det handlar inte bara om att välja naturliga material utan att även ta ansvar för hela kedjan. 

DIN EGNA TRÄDGÅRD ÄR DEN NÄRMSTA MILJÖ DU KAN PÅVERKA och här kan du skapa ditt alldeles egna ekosystem. Så med lite eftertanke och kunskap om vilka klimatvänliga val du kan göra i din trädgård är jag övertygad om att vi tillsammans kan påverka vår jord. 

Häng med på några miljövänliga trädgårdstips som jag sammanställt och dela med alla du känner. Under vintern kommer flera tips och inspiration så följ mig gärna här på insta så du inte missar något. Höst och vintern är även den bästa tiden att planera inför nästa säsong. 

För ett grönare och hållbarare 2020! 

 
 
klimatsmartaTips1.png

FORMA TRÄDGÅRDEN MED VÄXTER

Tricket med en hållbar trädgård är att använda mycket växter och så lite hårt material som möjligt, eftersom trädgårdsjorden, växter, träd och buskar binder atmosfäriskt kol. Alla växter producerar dessutom syre, filtrerar och absorberar föroreningar, dämpar buller från trafiken samtidigt som de fungerar som boplats åt fåglar, insekter och andra djur. 

Inte nog med detta så visar regelbunden forskning och resultat att naturen och växter har en avstressande effekt på oss människor och ökar dessutom kreativiteten. 

Så se till att skapa en grön oas med massa vackra träd och växter! Jag tycker personligen att alla borde plantera minst 1 träd i sitt liv.  För om vi alla hjälpte till att plantera en sisådär 3 triljoner träd på jorden skulle vi kunna vända hela klimatkrisen! En trädgård är inte stor, men många trädgårdar tillsammans blir en hel grön värld! 

Så skapa en grön oas med massa träd och njut! 

klimatsmartaTips3.png

LÅT GRÄSMATTAN BLI EN SOMMARÄNG

En klippt gräsmatta upplevs som betong för ett bi eller en fjäril. Om du “tar hand om” din gräsmatta med bensindriven gräsklippare, kemiska preparat, mossbekämpning och gödning kan detta tyvärr skada mikrolivet i gräset.

För att skapa biologisk mångfald i din gräsmatta rekommenderas idag att du sparar delar av gräsmattan ”vild” och bara klipper det som måste hållas kort. T ex kan du forma gångar genom att klippa rakt genom den vackra ängen. Dessutom bör du inte klippa gräsmattan så ofta, för då har växter en chans att hinna blomma. 

När du väl klipper din gräsmatta, så använd gräsklippet till täckodling och du får utmärk näring, bevarar fukten och hindrar ogräset att växa upp i dina odlingar.

En ersättare till gräsmattan kan vara att skapa en mossmatta - då mossa renar luften från föroreningar. Yes du hörde rätt - mossa är fantastiskt och dessutom grön året om och mjuk att gå på! 

klimatsmartaTips5.png

VATTNA MED REGNVATTEN

Det hållbaraste sättet att vattna i trädgården är för hand och allra helst med endast regnvatten. Regnvatten är dessutom mer näringsrikt än t ex kommunalt vatten. Det enklaste sättet att ta vara på regnvatten är genom att samla vatten i vattentunnor vid stuprännorna. 

Undvik att bevattna trädgården med t ex automatiserade sprinklers då nära 33% av vattnet inte ens når växternas rötter, eftersom det försvinner genom avdunstning. Droppbevattning med timer är i så fall ett bättre alternativ.

Vattna mycket -  men sällan - då når vattnet längre ner i marken och växten kan utveckla ett kraftigare och djupare rotsystem. Du bör även bara vattna på morgonen och kvällen för att undvika att solen dunstar bort vattendropparna. 

Ett bra sätt att bibehålla fukten i jorden och därigenom minimera vattning är att använda marktäckande växter eller genom att täckodla. Bonus är att man minskar ogräset på samma gång.

klimatsmartaTips7.png

SKAPA DITT EGNA EKOSYSTEM

Humlor och bin är viktiga pollinatörer i din trädgård. Utan dem kollapsar vårt ekosystem. Växterna är beroende av pollinering och djuren är beroende av växterna, eftersom de - förutom att det är deras mat -  även fungerar som boplats och skydd. 

Att skapa en varierad och naturvänlig trädgård är grunden för att öka den biologiska mångfalden. Alla trädgårdar har såklart olika förutsättningar men det finns alltid något man kan göra. 

För att erbjuda mångfald i din trädgård bör du se till att ha så många av följande komponenter i din trädgård: stenpartier, ängsmatta, damm (gärna naturdamm), kompost, död ved i from av rishögar, stubbar och stammar, rabatter, blommande växter, högt gräs, buskar, träd, sol och skugga. 

Och satsa på bi- och fjärilsälskande blommor som ger nektar och pollen hela säsongen:

Vår: Allium, Narcisser, Snödroppar, Vårkrokus m.m.
Sommar: Lavendel, Blå bolltistel, Nävor, Stjärnflocka, Isop, Vädd m.m.
Höst: Aster, Dahlia, Kärleksört, Solhatt och Höstanemon m.m.

Och du… du glömmer väl inte bort att bara köpa lokalproducerade växter?

klimatsmartaTips2.png

VÄLJ RÄTT VÄXT TILL RÄTT PLATS

För att lyckas skapa en hållbar trädgård både ur ett långsiktigt och klimatmässigt perspektiv, måste du acceptera din trädgård som den är. Köper du växter som inte är anpassade för de ljus-, fukt- och markförhållande just din trädgård har, får du aldrig en välmående trädgård. Dessutom blir det bara mer skötsel och kräver mer energiförbrukning om du hela tiden kämpar mot naturen och försöker ändra på förutsättningarna som trädgården har…

Så innan du köper växter till din trädgård, ta reda på din trädgårds ståndort, d.v.s vilken jord du har (lerig, sandig, mullrik, sur, neutral osv), hur mycket sol du har (soligt, halvskuggigt, skuggigt) och hur fuktigt det är i jorden (torrt, friskt, fuktigt, blött). Observera att det kan vara olika förhållande vid olika tidpunkter och på olika platser på tomten. När du vet vad du har väljer du växter som trivs i just din trädgård. 

Det mest hållbara sättet att föröka växter är dock att dela på sina existerande perenner, byta växter med bekanta eller samla på fröer från omgivande natur.

klimatsmartaTips4.png

BLI VÄN MED MASKARNA

Visste du att en daggmask producerar ungefär lika mycket gödsel per dag som sin egen vikt? Så om du har 50 daggmaskar som jobbar på under 100 dagar så har de producerat 5 kg gödsel - helt gratis! 

se till att få dina maskar att trivas i dina rabatter och din kompost. Det gör du genom att ha så humusrik jord som möjligt. Kompostera därför så mycket som möjligt av trädgårdens organiska material (löv, kvistar, ogräs osv) och låt det sen gå tillbaka till trädgården i form av mull och ny jord. Att tillföra komposterat organiskt material till jorden regelbundet är det särklass bästa sättet att jordförbättra. 

Och du… ibland behöver du tillföra gödsel från annat håll. Använd då naturgödsel eller “stallgödsel” (alltså inte inte mineralgödsel). Så när du ändå blivit vän med maskarna, passa på att bli vän med en bonde också, så ska du se att du även får tillgång till gratis stallgödsel. 

klimatsmartaTips8.png

ODLA DIN EGNA MAT

70% av Sveriges befolkning, eller 6,6 miljoner invånare, har på något sätt möjlighet att odla själva, på sin balkong eller i anslutning till sitt hus, fritidshus eller kolonilott. 

Om fler började odla själva och/eller köper lokalt producerad mat så skulle vi kunna förändra det ohållbara system som dominerar idag. Att odla är så närodlat det kan bli, därmed behövs inte någon förpackning, transport eller kylförvaring. 

Så våga prova att odla egna ekologiska grönsaker istället för att köpa besprutade och långväga transporterade grönsaker. Samplantera blommor och kryddor med dina grönsaker så värnar du om den biologiska mångfalden på samma gång. Och precis som andra växter så binder även grönsaker koldioxid.

klimatsmartaTips6.png

VÄLJ HÅLLBARA OCH NATURLIGA MATERIAL

Allt är ju inte “grönt” i trädgården, och när man skapar sin trädgård vill man ju ha fina gångar som länkar samman, en altan, insynsskydd, pergola osv… Som konsument kan det dock vara svårt att sätta sig i allt gällande sten, grus, sand och trä om man kanske förlitar sig på vad en bygghandel, trädgårdsarkitekt eller anläggare rekommenderar. Men gör inte det, ifrågasätt och kolla upp! 

För här gäller det att välja underhållsfria material som har en miljövänlig tillverkningsprocess och behandling och helst även lokalproducerat (lägre klimatpåverkan vid transport).

Tryckimpregnerat virke bör undvikas helt och istället bör man välja alternativa träslag som furu, ask och bok som har värme- kisel- eller tryckbehandlats. 

När det kommer till sten så är svensk natursten (granit, skiffer, sandsten, kalksten m.m.) det klart bästa alternativet. Anledningen är att natursten har längre livslängd än betong. Att köpa importerad natursten från Asien (som tyvärr är väldigt vanligt) är dock ingen höjdare, för utsläppen av växthusgaser ökar med nära 400% pga transporten (källa mineraskifer.se).

Så håll utkik efter miljödeklarerade och lokalproducerade stenar och trä!